top of page
Search

Prema pisanju Jutarnjeg lista, građani koji su kupili POS stanove, iste masovno iznajmljuju trećim osobama, iako prema ugovoru potpisanom s državom, na to nemaju pravo. No, što su POS stanovi i zašto se njih ne smije iznajmljivati niti prodavati određeni period nakon kupnje?


Ovakvi stanovi građanima se prodaju po nižoj cijeni od tržišne, ali uz određene uvjete. Na taj se način socijalno ugroženijim skupinama, npr. siromašnima, mladima i slično, omogućuje kupnja stana bez plaćanja pune cijene budući da dio cijene subvencionira država, odnosno porezni obveznici. U Republici Hrvatskoj je kroz ovaj model u posljednjih 19 godina izgrađeno 298 zgrada u kojima se nalazi gotovo 10 tisuća stanova.


Ukupna investicija u te stanove iznosila je 4,3 milijarde kuna, od čega su porezni obveznici kupcima subvencionirali, odnosno poklonili 1,1 milijardu kuna. Takvi stanovi izgrađeni su u Zagrebu, Metkoviću, Osijeku, Splitu, Umagu, Malom Lošinju, Gospiću, Šibeniku, Fažani i Punatu. Da bi model funkcionirao, iza njega stoji pretpostavka da će u sagrađenim stanovima živjeti oni koji su ih kupili. No, mnogi su ovom modelu vidjeli poslovnu priliku te su stanove, po subvencioniranoj cijeni, kupili kako bi ih iznajmljivali protivno ugovoru.


Inicijalni izvor podataka: Jutarnji

Procijenjeni iznos rastrošno potrošenih javnih sredstava: 1,1 milijarda kuna

Institucija: APN


תגובות


1,1 milijardi kuna subvencija za POS stanove, a vlasnici ih iznajmljuju

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page