top of page
Search

ZAGREB, 28. lipnja - Prema izračunu Udruge poreznih obveznika Lipa, Dan porezne slobode ove godine pada u ponedjeljak 28. lipnja, što je jedan dan ranije nego prošle godine. Dan porezne slobode je onaj dan u godini do kojeg građani rade za državu i sve što se financira iz proračuna, te od kojeg počinju raditi za sebe i svoju obitelj.


Izračun je napravljen za hipotetskog građanina koji prima prosječnu plaću, u braku je, ima jedno dijete, živi u Zagrebu, posjeduje automobil, ne puši i plaća TV pristojbu. Svaki građanin RH može za sebe izračunati svoj Dan porezne slobode koristeći se Lipinim Kalkulatorom porezne slobode (danporezneslobode.manjiporezi.hr).


Lipa napominje da je dan porezne slobode u većini europskih zemalja puno ranije nego u Hrvatskoj. Smanjenje rashodne strane proračuna i provođenje reformi u javnom sektoru jedini su način da porezni obveznici, oni koji pune državni proračun, Dan porezne slobode počnu obilježavati ranije nego prethodnih godina, ističe Udruga Lipa.


„Hrvatska je druga najsiromašnija zemlja EU, sa životnim standardom jedva iznad polovice prosjeka drugih građana Unije. Jedini način da se to popravi su reforme koje bi podigle konkurentnost hrvatskog gospodarstva i ubrzale ekonomski rast u duljem vremenskom periodu“ rekao je predsjednik Lipe, Davor Huić.


DAN POREZNE SLOBODE OVE GODINE SLAVIMO DAN RANIJE

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page