top of page
Search

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ u manje od 3 dana prikupila je 10 tisuća potpisa građana koji su potpisali peticiju protiv novog poreznog udara. Lipa zahvaljuje svim građanima koji su potpisali peticiju te poziva one koji još nisu da to učine kako bi zajedno poslali poruku Vladi da građani Hrvatske žele reforme i porezno rasterećenje, a ne uvođenje novih poreza.


Pet razloga zbog koji se Lipa protivi uvođenju novog poreza na šećer u bezalkoholnim pićima i podizanju trošarina na duhanske i alkoholne proizvode:

1. Republika Hrvatska je porezno preopterećena i nema prostora za uvođenje novih i podizanje postojećih poreza.

2. Nema dokaza da uvođenje poreza na slatko smanjuje pretilost. Razvijene zemlje poput Danske i Novog Zelanda odustale su od primjene takvog poreza.

3. Novi porezni udar najviše će pogoditi siromašniji sloj populacije koji se hrani manje kvalitetnom, jeftinijom hranom.

4. Uvođenje poreza na šećer rezultat je nemoći (ili neznanja) Vlade da se uhvati u koštac sa stvarnim i ozbiljnim problemima u sustavu zdravstva pa teret vlastite neefikasnosti i neprovođenja reformi prebacuje na porezne obveznike.

5. Prihod od poreza na šećer nije namjenski i ne ide direktno u zdravstveni sustav, već služi za krpanje nabujalog državnog proračuna koji i dalje raste brže od rasta gospodarstva.


Lipa poziva sve porezne obveznike da se uključe u javnu raspravu o novim porezima na ovom linku te putem službenog kanala poruče Vladi što misle o ovom dijelu 4. kruga porezne reforme.

Commenti


10.000 potpisa protiv novih poreza

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page