top of page
Search

Nakon što je Vlada poreznom reformom rasteretila građane i poduzetnike za 6,3 miliarde kuna, jedinice lokalne samouprave prošlu su godinu završile u suficitu od gotovo dvije milijarde kuna. Budući da se država u potpunosti odrekla prihoda od poreza na dohodak, taj novac ostao je lokalnim vlastima koje, umjesto da su taj novac utrošile na investicije ili smanjile porezno opterećenje svojih sugrađana, dobar dio novca potrošile na rashode za zaposlene i broj zaposlenih.


Prema nepotpunim i neslužbenim informacijama s portala prviplan.hr, broj zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave porastao je za oko 200 u odnosu na 2017. godinu.

Konačnih podataka o trošenju novca lokalnih jedinica još uvijek nema, no Jutarnji list je nasumično analizirao neke od dostupnih financijskih izvješća. Trenutno, rekord u povećanju rashoda za zaposlene drži Grad Senj, na čijem je čelu HDZ-ovac Sanjin Rukavina. On je rashode za zaposlene u svome gradu povećao za trećinu, s 7,8 milijuna kuna iz 2017. na čak 10,3 milijuna kuna. Povećane rashode za plaće bilježi i grad Dubrovnik, i to za čak 15,3 posto, a slijedi Split s 11,7 posto većim rashodima. Povećanje rashoda bilježe i u Zadru (4,14%), Rijeci (2,4%), Slavonskom Brodu, Karlovcu i Šibeniku.


Inicijalni izvor podataka: Prviplan

Procijenjeni iznos rastrošno potrošenih javnih sredstava: 2 milijarde kuna

Institucija: Vlada RH

Comments


2 milijarde kuna viška lokalne vlasti potrošile na rashode za zaposlene

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page