top of page
Search

Prema izračunu Udruge poreznih obveznika Lipa, Dan porezne slobode ove godine pada 29. lipnja, na isti dan kao i prošle godine. Međutim, budući da je ova godina prestupna te ima jedan dan više, zapravo je prosječnom građaninu ove godine potreban jedan dan više da bi podmirio poreze i napunio paradržavne fondove, nego što je to bilo lani. Drugim riječima, uz sve deklarativne porezne reforme, porezno opterećenje prosječnog građanina pogoršalo se.

Izračun je napravljen za hipotetskog građanina koji prima prosječnu plaću, u braku je, ima jedno dijete, živi u Zagrebu, posjeduje automobil, ne puši i plaća TV pristojbu.

Dan porezne slobode je onaj dan u godini do kojeg građani rade za državu i sve što se financira iz proračuna – potrebno i nepotrebno – i od kojeg počinju raditi za sebe i svoju obitelj. U većini europskih zemalja taj dan je puno ranije nego u Hrvatskoj. Svaki građanin RH može za sebe izračunati svoj Dan porezne slobode koristeći se Lipinim Kalkulatorom porezne slobode.

Zaostajanje Hrvatske za ostalim tranzicijskim zemljama EU danas se više ne može pravdati ratom i posljedicama rata. Uzrok je u neprovedenim reformama koje plaćamo višim poreznim opterećenjem.Pred nama su izbori i građani Hrvatske ponovo imaju priliku zamisliti se zašto je to tako i kako ćemo živjeti u budućnosti ako se ništa ne promijeni.

Mi moramo uzeti svoju sudbinu u svoje ruke, provesti reforme i onda ćemo napredovati i bolje živjeti. I da, plaćat ćemo manje poreze…

Comentários


Dan porezne slobode 2020. dan kasnije

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page