top of page
Search

Zadnjih godina se sve više priča o potrebi veće transparentnosti u nogometnom savezu, ali i općenito u nogometu. Dok se prije desetak godina sport financirao milijunskim iznosima iz proračuna, a klubove su kontrolirali lokalni političari, danas takve stvari puno teže mogu proći.

Jedan od najboljih dokaza da se sve više pazi na transparentnost govori i sama činjenica da je uoči ovog Svjetskog prvenstva jedna od glavnih tema put političara u Rusiju. Praksa HNS godinama je bila financiranje puta političarima, bilo s nacionalne ili lokalne razine, što se otkrilo posebno u aferi o kojoj je i Crna knjiga već pisala.

Tako je otkriveno kako je Hrvatski nogometni savez financirao put u Grčku saborskom zastupniku Franji Luciću, a taj isti Lucić je dao glas protiv Zakona o sportu u Saboru. Sami hotel u Ateni je navodno koštao oko 19 tisuća po noći, što dovoljno govori o potrošenim iznosima.

Sve ove godine su se i drugi političari hvalili odlascima na velika natjecanja, ali se znatno manje o tome pričalo. Najveći problem predstavlja činjenica da se radi o protuzakonitim darovanjima većim od 500 kuna koliko političari službeno smiju dobiti. Drugi veliki problem predstavlja činjenica da se lokalni savezi u velikoj mjeri financiraju iz lokalnih proračuna, a nacionalni nogometni savez iz sredstava HOO-a.

Najveći problem je na lokalnoj razini, jer su lokalni političari često predsjednici županijskih saveza, a oni također imaju pravo na ulaznice.

HNS mora otkriti tko će sve dobiti ulaznice

Ove godine je stranka Most javno postavila pitanje HNS-u koje sve političare daruju ulaznicama za Svjetsko prvenstvo, ali iz HNS-a nisu htjeli odgovoriti.

U petak je u Saboru povjerenica za informiranje Anamarija Musa rekla kako je Hrvatski nogometni savez (HNS) tijelo javne vlasti i dužno je postupati po Zakonu o pravu na pristup informacijama. Bit će zanimljivo pratiti hoće li HNS ikad odgovoriti na upit Mosta.

Tportal je također objavio priču o tome tko će sve od političara ići na Svjetsko prvenstvo. Za sada je sigurno kako će ići ministri Tomislav Tolušić i Oleg Butković, a naknadno bi se mogli pridružiti Andrej Plenković, Kolinda Grabar-Kitarović i Gordan Jandroković. U slučaju dobrih rezultata reprezentacije, svakako je za očekivati kako bi se u Rusiji mogli pojaviti i drugi ministri.

HGK organizira posjet, a razmišlja i o čarterskom letu

No, pažnja javnosti je uglavnom na političarima, ali jedna druga institucija je zbog Svjetskog prvenstva organizirala čak i gospodarski posjet.

U javnosti je slabo primijećeno kako je Hrvatska gospodarska komora u suradnji s upravom grada Kalinjingrada, u Ruskoj Federaciji, te uz podršku počasnog konzula RH u Ruskoj Federaciji Stefana Vlahovića organizirala posjetu hrvatskoga gospodarskog izaslanstva ovom ruskom gradu od 14. do 16. lipnja.

Za vrijeme posjeta Kalinjingradu planirani su poslovni razgovori s ruskim gospodarstvenicima i predstavnicima institucija tog grada, a planira se i promocija hrvatske turističke i eno-gastro ponude.

S obzirom na to da se u isto vrijeme održava utakmica protiv Nigerije, HGK je odlučila ispitati mogućnost organizacije čarterskog leta i smještaja za hrvatsko gospodarsko izaslanstvo!

Tako bi vodstvo HGK-a na račun svih onih koji su obvezni plaćati doprinos ovoj komori trebalo gledati utakmice hrvatske reprezentacije, a sve zbog navodne promocije hrvatske turističke ponude.

HNS je za sebe rezervirao ukupno 700 ulaznica za utakmicu protiv Nigerije, koje se dijele na ulaznice za rezervirane za igrače i njihove poslovne partnere, političare i zaposlenike saveza, a samo 1400 ulaznica je rezervirano za obične građane i hrvatske navijače

Cijena ulaznica za prvi krug po kategorijama iznose $210 za prvu kategoriju, $65 za drugu kategoriju i $105 za treću. Za osminu finala je cijena $127, a cijene rastu što natjecanje ide dalje, pa je tako za finale cijena $501. Cijene se na nekim internetskim oglasnicima kreću oko tisuću kuna, što dovoljno govori o tome da je većina građana u znatno goroj situaciji nego svi oni koji mogu na utakmice u organizaciji nogometnog saveza – ‘besplatno’!

Comments


HGK organizira put u Kalinjingrad kako bi mogli gledati utakmicu protiv Nigerije?!

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page