top of page
Search

Uz incijativu i potporu Zaklade Friedrich Ebert u Hrvatskoj dr. Dunja Potočnik i dr. Mirjana Adamović, znanstvenice iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, provele su istraživanje “Iskustvo migracije i planirani odlasci mladih iz Hrvatske”.  Istraživale su dosadašnja migracijska iskustva i migracijski potencijal mladih ljudi u dobi od 19 do 29 godina metodom fokus grupa.

istraživanje iskustvo migracije

U 2016. godini iz Hrvatske je po službenoj evidenciji odselilo 36.436 stanovnika. Dvije trećine mladih razmišlja o preseljenju u inozemstvo na dulje vrijeme ili zauvijek ukoliko ne uspiju u ostvarenju svojih privatnih i profesionalnih ciljeva u Hrvatskoj. Mladi koji se odluče potražiti „bolji život“ u inozemstvu već samim odlaskom iz matične zemlje pristaju na niz kompromisa. Kompromisi znače izlazak iz zone ugodnosti i barem djelomičan raskid s dosadašnjim načinom života i obiteljskim i prijateljskim mrežama.

Zašto mladi emigriraju?

Mladi koji su bili uključeni u ovo istraživanje izrazili su nevoljkost za emigriranje. Oni koji i razmišljaju o odlasku i preseljenju u inozemstvo većinskim dijelom još nemaju jasnu vremensku perspektivu kada bi emigrirali, izuzevši mlade koji se još uvijek nalaze u obrazovnom sustavu. Prioritet onih koji se nalaze u obrazovnom sustavu je završiti školovanje i potom pokušati ostvariti neke od svojih ciljeva u Hrvatskoj. Ukoliko im  to ne pođe  za rukom, odseliti u inozemstvo. Među preferiranim zemljama za odlazak istaknule su se većinom europske zemlje Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Švedska, Irska, Nizozemska i SAD. Mladi manje skloni odlasku u inozemstvo mahom su zadovoljni trenutnim životom. Tome posebno doprinosi zadovoljstvo zaposlenjem.

Na ovom linku možete vidjeti i cijelo istraživanje.

Commentaires


Iskustvo migracije i planirani odlasci mladih iz Hrvatske

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page