top of page
Search

Udruga poreznih obveznika Lipa protivi se ponovnom povećanju poreznog opterećenja, čiji je jedini cilj krpanje proračunskog minusa uzrokovanog neprovođenjem reformi i netransparentnošću.  Ministarstvo financija će, prema prijedlogu nove uredbe, opet povećati trošarine na duhanske proizvode, dok istovremeno uvode i nova pravila za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića.


Vlada će ovim uredbama povećati ukupno porezno opterećenje, ali tako prikupljen novac ne planira potrošiti na poboljšanje zdravstvenog sektora, nego on služi za krpanje proračunskog minusa.  Iako će se Ministarstvo pozvati na EU direktivu, napominjemo da EU kontinuirano Hrvatskoj preporuča i provođenje reformi u svim dijelovima javnog sektora, a te preporuke se u velikoj mjeri ignoriraju.


Nadalje, uvođenje trošarina i na e-tekućine i grijane duhanske proizvode izuzetno je loša mjera koja će destimulirati prelazak na manje štetne proizvode. Već sada više od 80% cijene cigareta predstavljaju trošarine, koje završavaju u državnom proračunu, a bolnice su svejedno dužne više od 9 milijardi kuna i funkcioniraju u jako lošim uvjetima.


Država bi mogla, s povećanjem trošarina na duhan i određivanjem posebnog poreza na šećer i kavu, a kako bi se zadržala ista razina porezne opterećenosti, istovremeno spustiti trošarine na gorivo, koje čine puno više od polovice cijene koju plaćamo.


Smatramo da nema razloga za ikakvo povećanje poreznog opterećenja, niti za jednu lipu. Hrvatska treba daljnje kontinuirano i ozbiljnije porezno rasterećenje kako bi poreznim obveznicima ostajalo više njihovog novca, te kako ne bi morali pola godine raditi za državu, a tek pola godine za sebe i svoju obitelj, što je sad slučaj.

Comments


Lipa se protivi novom povećanju poreznog opterećenja

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page