top of page
Search

Udruga poreznih obveznika Lipa protivi se najavljenom povećanju doprinosa za zdravstvo, odnosno ponovnom povećanju poreznog opterećenja plaća zaposlenih građana, čiji je jedini cilj krpanje proračunskog minusa uzrokovanog neprovođenjem reformi, netransparentnošću i lošim radom.


Lipa smatra da je konstantno ignoriranje dugova prema veledrogerijama od strane Vlade i kašnjenje s plaćanjem do trenutka prestanka isporuke lijekova, krajnje neodgovorno i da Vlada time, osim što ugrožava zdravlje građana, šalje krivu i štetnu poruku da se dugovi ne moraju plaćati na vrijeme.


Lipa podsjeća da građani Hrvatske, oni zaposleni, za zdravstvo već sada izdvajaju 16,5% na svoju bruto plaću, dok je prosjek u EU 13,9%. Doprinos za zdravstveno osiguranje, iako se deklarativno tretira kao „doprinos“, zapravo je porez budući da nema oblik individualiziranog osiguranja te je vrijednost usluge koju korisnici dobiju u potpunosti neovisna od iznosa i dužine trajanja uplata.


Da Vlada uistinu brine o zdravlju svojih građana, umjesto dodatnog oporezivanja, provela bi vlastite mjere iz Nacionalnog programa reformi 2020. poput funkcionalne integracije bolnica i provedbe mjera štednje u javnoj nabavi. Iako je taj program zapravo postavljen neambiciozno, uzevši u obzir veličinu i ozbiljnost problema, očigledno je da Vlada čak ni njega nije spremna provesti. Bez stvarne želje za reformom zdravstvenog sustava dugovi će se i u budućnosti nastaviti gomilati, plaćanje ceha završiti na leđima poreznih obveznika i tako unedogled.


Argumenti ministra zdravstva, kako Hrvatska premalo izdvaja za zdravstvo, ne stoje. Hrvatska izdvaja više, mjereno udjelom u BDP-u, od svih tranzicijskih država. Iako je naš zdravstveni standard neosporno porastao, ipak je teško za povjerovati da četverostruki iznos zdravstvenog proračuna, u odnosu na 1997.g., nije dovoljan. Naime, zdravstveni proračun Hrvatske te godine bio je cca 7 milijardi kuna, a ove nam godine ni 30 milijardi, po svemu sudeći, neće biti dovoljno. Nije li to poziv na uzbunu!? U što idu naši novci!?

Comments


Lipa Vladi: Reforme, a ne novi nameti!

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page