top of page
Search

Vlada je prošli ponedjeljak na telefonskoj sjednici priopćila kako je donijela odluke koje omogućuju završetak procesa dokapitalizacije kutinske Petrokemije od strane strateških partnera.

Tako je Vlada dala suglasnosti za pretvaranje potraživanja Republike Hrvatske u temeljni kapital Petrokemije, zatim za stjecanje udjela u ime države u trgovačkom društvu Petrokemija Agro Trade te suglasnost i ovlaštenje za sklapanje ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije, a donijela je i odluku kojim se ovlašćuje Skupština HEP-a za reprogram duga Petrokemije s osnove isporuke plina.

“Prihvaćanjem ovih odluka Vlada je ispunila sve dogovorene obveze koji su uvjet zaključenja transakcije i stvorila je uvjete za uspješnu dokapitalizaciju od strane strateških partnera”, ističe se u priopćenju Vlade.

Proces dokapitalizacije Petrokemije započet je još sredinom 2017. godine, no tijekom ove godine “intenzivirane su aktivnosti na provedbi procesa kroz razgovore i komunikaciju s potencijalnim strateškim parterima te s Europskom komisijom, u smislu potvrde u suglasnosti cijeloga procesa sa Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama”, napomenuli su iz Vlade.

Vlada je radi pripreme dokapitalizacije preuzela obveze Petrokemije u iznosu od 450 milijuna kuna, dok se dodatnih 450 milijuna kuna svježeg kapitala očekuje od investitora koji žele dokapitalizirati tvrtku – to su prije svega INA i PPD, te druga javna poduzeća, mirovinski fondovi i ostali zainteresirani ulagači.

Tako je odlukom o davanju suglasnosti za pretvaranje potraživanja države u temeljni kapital Petrokemije dala suglasnost Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) da provede postupak kojim će se potraživanja Petrokemije, a koja je država preuzela od tri banke – Erste&Steiermarkische Bank, Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i Hrvatske poštanske banke (HPB) – u ukupnom iznosu od 450 milijuna kuna pretvoriti u temeljni kapital kutinske tvrtke.

Vlada je još 24. svibnja ove godine donijela odluku kojom je preuzela tražbine triju banaka prema Petrokemiji, a u cilju provođenja financijske konsolidacije Petrokemije, podsjeća se u obrazloženju Vladine odluke.

Preuzimanje dugova ne treba čuditi, jer je Petrokemija kroz godine postala prava “spalionica novca”. Kapital je od 1998. godine, kad je postala samostalno poduzeće, do današnjeg dana manji gotovo za 2,4 milijarde kuna.

Država je prije nekoliko godina već dokapitalizirala Petrokemiju, zajedno s mirovinskim fondovima. Samo dokapitalizacija 2013. iznosila je 250 milijuna kuna. Stotine milijuna kuna su porezni obveznici i budući umirovljenici izgubili za spašavanje tvrtke koju se opet mora spašavati.

Pravo je pitanje hoće li se u budućnosti ponovno događati ista situacija jer je stanje u Petrokemiji sudeći po financijskom izvješću za 9 mjeseci ove godine izuzetno loše Kutinska Petrokemija u prvih je devet mjeseci ove godine zabilježila gubitak u poslovanju od 340,9 milijuna kuna, što je porast u odnosu na isto razdoblje lani kada je on iznosio 119,5 milijuna kuna, a veliku većinu rashoda poslovanja čine materijalni troškovi i sirovine.

Commenti


PETROKEMIJA Vlada preuzela obveze kutinske tvrtke vrijedne 450 milijuna kuna

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page