top of page
Search

ZAGREB, 1 srpnja, 2015. – Prosječan hrvatski radnik radi 181 dan u godini za državu, što znači da svoj Dan porezne slobode, nakon kojeg napokon počinje raditi za sebe, može „proslaviti“ danas, 1. srpnja. To je izračun Udruge poreznih obveznika Lipa, koja je nedavno predstavila prvi osobni kalkulator porezne slobode, gdje svaki građani ponaosob može izračunati koliko baš on ili ona rade za državu, a koliko za sebe.


Udruga Lipa poziva sve građane da putem ovog kalkulatora izračunaju svoj Dan porezne slobode, i na taj se način informiraju o tome kolika je cijena države koju plaćaju kroz poreze. Hrvatska ima jednu od relativno najskupljih administracija u EU, koja na plaće zaposlenih i intermedijarne troškove (dakle održavanje same administracije, bez socijalnih transfera, mirovina, investicija itd.) troši oko 20 posto BDP-a. Istovremeno, država građanima pruža uslugu koju oni ocjenjuju među najlošijima u Europi, prema Europskom indeksu kvalitete vladinih usluga (European Quality of Government Index) koji je razvio francuski politolog Nicolas Charron. Slika pokazuje Hrvatsku u kvadrantu u kojem su još i Slovenija i Mađarska, države koje puno koštaju a malo pružaju svojim građanima.


EQI - indeks kvalitetne vlade 2013. Izdaci za zaposlene i intermedijarna potrošnja u % BDP-a (prosjek 2010.-2014.)
Preuzeto iz teksta Velimira Šonje, Uzroci krize i uloga države, Zagreb Economic Forum, 2014

Stoga Udruga poreznih obveznika Lipa poziva Vladu da smanji porezno opterećenje kako bi se poreznim obveznicima omogućilo da raspolažu s većim dijelom svojih prihoda, te da poradi na kvaliteti usluga koje građani dobivaju za svoj novac. Također, Udruga poreznih obveznika Lipa ovim povodom poziva sve građane da u subotu, 4. srpnja, od 10 do 18 sati, dođu u prostorije ugostiteljskog objekta GOST&ONA, Preradovićeva 1 (Cvjetni trg) na zajedničko druženje, gdje će imati priliku upoznati se s radom Lipe, njenom upravom i članovima, okrijepiti lipovim čajem i kolačima, te ako žele, učlaniti se u udrugu ili donacijom pomoći u realizaciji njenih ciljeva. Svakom novom članu ili donatoru Lipa poklanja posebno dizajniranu majicu.


Lipa je nestranačka i neprofitna udruga koja zagovara interese poreznih obveznika. Udruga se zalaže za smanjenje poreznih opterećenja za građane i poduzetnike, smanjenje državnog aparata, povećanje efikasnosti i transparentnosti javnog sektora, te smanjenje javnog duga.

Comments


“Sretan” vam Dan porezne slobode

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page