top of page
Search

Već smo navikli da političari troše novac poreznih obveznika na nepotrebne i sulude projekte, no ideja župana Sisačko-moslavačka županije, Ive Žinića, o osnivanju Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju spada u one najluđe. Naime, Žinić je uputio službeni prijedlog Odluke o osnivanju Centra s materijalima za narednu sjednicu županijske skupštine, što je izazvalo smijeh građana na društvenim mrežama, ali i negodovanje zbog mogućeg porasta broja uhljeba.


Projekt je vrlo ambiciozan i trebao bi pružati “stručnu pomoć u provođenju aktivnosti usmjerenih na ispunjenje obaveza koje nalažu zakoni i norme EU-a u RH u svezi sa svemirskom i inovativnom tehnologijom” te “razvijati nove inovativne proizvode za svemirsku industriju do razine patenta ili predindustrijske proizvodnje”. Ovo ne bi bilo toliko čudno da se Sisačko-moslavačka županije po svim pokazateljima ne ubraja u najnerazvijenije županije u Hrvatskoj, a rekorder je po broju iseljenih i nezaposlenih.


Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju je definiran kao “infrastrukturna i stručna podrška svemirskoj i inovativnoj industriji”. Prođe li projekt na županijskoj skupštini, vjerojatno nam slijede nova zapošljavanja i nepotrebni troškovi za porezne obveznike.


Imenovanje ravnatelja i odabir članova Upravnog vijeća (četiri člana plus predsjednik) spadaju pod dužnosti i obveze župana. Isto to upravno vijeće, koje župan imenuje, moći će samostalno dogovarati poslove od 100 do 400 tisuća kuna, a za skuplje će trebati odluku osnivača – Sisačko-moslavačke županije, odnosno županijske skupštine, u kojoj župan drži većinu.


Inicijalni izvor podataka: Telegram

Procijenjeni iznos rastrošno potrošenih javnih sredstava: -

Institucija: Sisačko-moslavačka županija

U Sisku planiraju otvaranje centra za svemir

Ako ne želite više čitati o ovakvim slučajevima, potpišite peticiju za potpunu transparentnost svih javnih tijela i organizacija koje se financiraju novcem poreznih obveznika. Više o našim zahtjevima možete pročitati ovdje.

bottom of page